Aandachttraining /Mindfulnesstraining (MBCT)

Voor wie is deze training en groep bedoeld?
De aandachttraining richt zich op mensen, die

  • graag de kwaliteit van hun waarneming willen verbeteren
  • op die manier beter willen leren met klachten om te gaan en
  • een actieve bijdrage aan hun gezondheid en welzijn willen leveren

Volgens onderzoek is deze training en groep geschikt voor mensen met uiteenlopende klachten:

  • spanningsklachten
  • angst- en stemmingsklachten
  • lichamelijke en psychosomatische klachten (o.a. pijnklachten, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, chronische maag- een darmklachten, chronische huidaandoeningen)
  • moeilijkheden om greep op een situatie te krijgen zoals omgang met ziekte en tegenslag, omgaan met moeilijke gevoelens zoals woede of verdriet

Ook mensen zonder klachten, die bewuster in het leven willen staan of willen voorkomen, dat ze ziek worden, zijn welkom bij deze groep.

Wie kan eraan meedoen?
In principe kan iedereen aan deze training meedoen: jong of oud, man of vrouw.
U moet wel bereid zijn om tijdens de training dagelijks gedurende 3 kwartier oefeningen te doen, die u bij de training leert.
Heeft u belangstelling voor de groep dan nodigen wij u voor een intake- en kennismakingsgesprek uit, waarin wij met u bespreken wat u in deze groep zou willen leren en of deze groep geschikt voor u is.

Wat houdt deze groep in?
Deze groep biedt een trainingsprogramma waarin u kennismaakt met een andere manier van kijken.

  • U leert via oefeningen uw gebruikelijke manier van waarnemen, voelen en denken kennen.
  • Daarbij wordt van u verwacht dat u thuis oefeningen doet, die u in de training leert.
  • De oefeningen zijn waarnemingsoefeningen in stilte en in beweging, die u in staat stellen om automatische patronen te herkennen en zo nodig te veranderen.

U kunt de ervaringen met de oefeningen in de groep bespreken en de trainer helpt u om de betekenis ervan in uw leven te begrijpen. Er komen ook een aantal thema´s bij de training aan bod zoals het omgaan met grenzen, omgaan met moeilijke gevoelens en een gezonde levenswijze. Een veranderingsproces wordt mogelijk door de verscheidenheid en de opbouw van de oefeningen, waarbij een ieder op zijn eigen manier leert. Bij de training hoort een cursusmap en een oefen-CD, waarmee het leerproces theoretisch en praktisch ondersteund wordt. Verder maken een intake- en een nagesprek deel uit van deze training.

Praktische gegevens
De groep bestaat uit 6 tot maximaal 10 mensen en omvat 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Naast het voorgesprek maakt ook een individueel nagesprek deel van het programma. De training wordt gegeven door Margot de Vlieger.
Voor de training is het praktisch om makkelijk zittende en desgewenst warme kleding te hebben en eventueel dikke sokken of sloffen. Er zijn dekens voor oefeningen op de grond, als je het plezierig vindt kun je ook een extra eigen deken of badlaken meenemen. Als er nog vragen zijn, kun je Margot de Vlieger bereiken op maandag, donderdag of vrijdag tussen 13.00 en 14.00 uur of geef een boodschap door zodat Margot kan terugbellen

Intakegesprek en nagesprek
De kosten zijn exclusief de kosten van het intakegesprek en exclusief de kosten voor het nagesprek. Voor deze kosten ontvangt u een aparte rekening toe.

Kosten
Indien er sprake is van een depressieve stoornis kunnen de kosten meestal vergoed worden de kosten door de zorgverzekeraar.
De kosten zijn inclusief cursusmap en oefen-CD.
Vanaf zes weken voor aanvang van de training is geen restitutie van de kosten mogelijk.
Voor een overzicht van de kosten Tarieven – Tarief voor groepen.

Waar wordt de training gegeven?
De training wordt gegeven bij Psychologenpraktijk S.P.E.L., Zuidergrachtswal 2 te Leeuwarden.